Ψαχνεις ποδήλατο και δεν ξέρεις τι να αγοράσει; Διάβασε εδώ για όλους τους τύπους των ποδηλάτων ,τα χαρακτηριστικά της κατηγορίας και σε ποιόν τύπο αναβάτη απευθύνονται....

Βρες ποιος τύπος ποδηλάτου σου ταιριάζει.

 

Μια βόλτα σε ένα μαγαζί με ποδήλατα , και καταλαβαίνεις ότι οι τύποι των ποδηλάτων είναι πολλοί. Πιο όμως θα καλύψει τις ανάγκες σου;

Ας δούμε λοιπόν τους τύπους και τι ανάγκες καλύπτει ο κάθε ένας από αυτούς.

Κούρσα / Road

Ποδήλατο για μεγάλες αποστάσεις με γρήγορους ρυθμούς. Η θέση οδήγησης είναι σκυφτή για περισσότερο αεροδυναμική , ελαστικά στενά με μεγάλη διάμετρο για ταχύτητα, τιμόνι γυριστό για να δώσει την σκυφτή θέση οδήγησης.

Απευθύνεται σε αθλητές ή σε αυτούς που έχουν αθλητική διάθεση.

Πλεονεκτήματα : Ελαφρύ , γρήγορο

Μειονεκτήματα :  Απευθύνεται σε συνειδητοποιημένους ποδηλάτες που ξέρουν τι ζητάνε.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

RACE : Ποδήλατα καθαρά αγωνιστικά. Ο αναβάτης κάθετα αρκετά σκυφτός , Προορίζεται για αγώνες και για αναβάτες έτοιμους για πολλά αγωνιστικά & προπονητικά χιλιόμετρα. Οι λιγότερο ‘’αποφασισμένοι’’ ίσως να κουραστούν από την θέση οδήγησης.

ENDURANCE : Ποδήλατα για αγώνες πολλών χιλιομέτρων (brevet). Προσφέρουν την μεγαλύτερη απορροφητικότητα κραδασμών γι’ αυτό και τα προτιμούν οι περισσότεροι αθλητές για αναβάσεις , για δρόμους με ανωμαλίες αλλά και οι αυτοί που θέλουν να τελειώνουν την βόλτα τους ‘’ατσαλάκωτοι’’.

TRIAFLON: Ποδήλατο για αγώνες τριάθλου. Ειδική κατηγορία με μικρό αλλά αυξανόμενο κοινό στην χώρα μας.

CYCLOCROSS : Κούρσες με ελαστικά ‘’τρακτερωτά’’ . Μπαίνουν άνετα στο χώμα και στην λάσπη. Χρησιμοποιούν δισκόφρενα ή φρένα ΜΤΒ και οι ταχύτητες που παντρεύουν την κούρσα και το ΜΤΒ. Στα μείον η θέση οδήγησης που συμβαδίζει με της κούρσας.

 

FITNESS

Ποδήλατο για άσφαλτο , με στενά ελαστικά μεγάλης διαμέτρου. Θα βρείτε χαρακτηριστικά από ΜΤΒ αλλά και από κούρσα .Τα φρένα μπορούν να προέρχονται τόσο από κούρσα όσο και από ΜΤΒ. Θα συναντήσουμε V-brake (βλέπε MTB) , Caliper (κούρσα) , αλλά και δισκόφρενα

Χαρακτηριστικό τους το ίσιο τιμόνι που βάζει τον αναβάτη σε μια πιο όρθια θέση σε σχέση με την κούρσα .

Πλεονεκτήματα: Ελαφρύ , πιο άνετη θέση οδήγησης σε σχέση με την κούρσα.

Μειονεκτήματα : Ευαισθησία στους τροχούς από κτυπήματα σε λακκούβες.

                    

Urban

Μοιάζει με fitness αλλά έχει φαρδύτερα ελαστικά. Χαρίζει άνετη θέση οδήγησης .Κινείτε με άνεση στην πόλη , αλλά δεν λέει όχι και στις εκτός πόλης ασφάλτινες εξορμήσεις.

Δυνατότητα τοποθέτησης σχάρας , φτερών.

 

Πόλης / City

Τα ποδήλατα που έχουν όλο των εξοπλισμό, φανάρια, φτερά , σχάρα , τρόμπα…. Μετακίνηση καθημερινή στην πόλη χωρίς κανένα περιορισμό.

‘Aνετη θέση οδήγησης για απολαυστική μετακίνηση .  ‘Έχουν σχέσεις ταχυτήτων που θα σας καλύψουν όποιο δρόμο και να ακολουθήσετε .

TOURING

Ποδήλατα για τουριστική χρήση.  Πλήρως εξοπλισμένα , με άνετη θέση οδήγησης για απολαυστικά ποδηλατικά ταξίδια. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην πόλη καθημερινά.

   

FIXED / SINGLESPEED

Η πιο απλή μορφή ποδήλατου . Φρένα από κούρσα , με απλό ελεύθερο γρανάζι (single speed) ή χωρίς ελεύθερο  (fixed) με δινατότητα κίνησης μόνο όταν κάνουμε πετάλι.Το πετάλι λειτουργεί και σαν φρένο.

Γρήγορη μετακίνηση , για έμπειρους οδηγούς που επιθυμούν έντονες συγκινήσεις μέσα στην πόλη.

Προσοχή στην επιλογή fixed , τα ποδήλατα αυτά δεν έχουν φρένα και φρενάρουν με το πετάλι, το οποίο γυρίζει όσο το ποδήλατο κινείτε. Απαιτείται μεγάλη εξοικείωση .

 

 

 

Βουνού.

 

Ποδήλατα για χρήση σε χώμα. Στιβαρό πλαίσιο με ανάρτηση εμπρός , χονδρά ελαστικά και αργές σχέσεις ταχυτήτων που κάνουν τις αναβάσεις παιχνίδι.

Ο αναβάτης που θα το αποκτήσει είναι αυτός που κινείται κυρίως σε εκτός ασφάλτου διαδρομές . Σε διαδρομές εντός πόλης πρέπει να συμβιβαστεί με τον χαμηλό μέσο όρο ταχύτητας που προσφέρει.

 

Χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την διάμετρο της ρόδας

 

26’’     Η διάσταση αυτή την συναντάμε σε ποδήλατα πρώτης τιμής .Απευθύνεται σε αναβάτες που κάνουν χαλαρές βόλτες στο βουνό και στην πόλη.

 

27.7’’  Ποδήλατα με καλή ποιότητα κύλισης . Τα βρίσκουμε σε κατηγορίες τιμών από 400€ και πάνω και μπορούν να καλύψουν μεγάλο εύρος αναβατών και απαιτήσεων.

 

29’’     Ποδήλατα βουνού με την καλύτερη ποιότητα κύλισης από όλα. Το μειονέκτημα είναι ότι θέλουν αναβάτη που προπονείτε συστηματικά για να μπορέσει να απολαύσει όλα τα πλεονεκτήματα του στο βουνό  . Με μια αλλαγή ελαστικών σε ασφάλτινα έχετε ένα πολύ καλό ποδήλατο για την άσφαλτο με αργές όμως σχέσεις.

Στις παραπάνω κατηγορίες βρίσκουμε ποδήλατα hard tail , δηλαδή ποδήλατα μόνο με εμπρός ανάρτηση ,κατάλληλα για μεγάλες διαδρομές στο βουνό που το ''πεταλάρισμά'' είναι το βασικό στοιχείο της διαδρομής, και full suspension. Στα fs θα βρούμε ποδήλατα που κάνουν ότι και τα hard tail με μια έξτρα δόση απορροφητικότητας στις ανωμαλίες αλλά και ποδήλατα κατηγοριών όπως

ENDURO

 

Ποδήλατα εντυπωσιακά με μεγάλες αναρτήσεις έτοιμα να ‘’καταπιούν’’ όλες τις ανωμαλίες του βουνού.

Στα χέρια του αποφασισμένου αναβάτη μπορούν να κάνουν γρήγορες καταβάσεις με άλματα και θέαμα.

Με λίγο υπομονή, λόγο των κοντών σχέσεων θα πάτε στην επόμενη κατάβαση.

DH

Ποδήλατα καταβάσεων , οι διαδρομές με πετάλι δεν ταιριάζουν στον χαρακτήρα τους.

Απευθύνεται σε αναβάτες που τους αρέσει η αδρεναλίνη να κυλά στο maximum

 

TREKKIING

Ποδήλατο με 700 τροχό , ανάρτηση εμπρός, ταχύτητες που βοηθούν στην άσφαλτο και στο πατημένο χώμα.

Το πλαίσιο συνήθως είναι αλουμινίου και η θέση οδήγησης βολική για κάθε χρήση.

Η πιο δημοφιλής κατηγορία τα τελευταία χρόνια, λόγο της χρηστικότητας του.

Μπορεί να εφοδιαστεί με σχάρα –φτερά και να κάνετε και τουριστική χρήση.

 

 

DIRT

 

Ποδήλατο σε γραμμή ΜΤΒ , με ανάρτηση εμπρός ,χονδρά ελαστικά, και τις περισσότερες φορές χωρίς ταχύτητες .

Ο λόγος ύπαρξης του κατηφορικές διαδρομές με ράμπες για κόλπα.

Το επόμενο βήμα πολλών ‘’ΒΜΧαδων’’

 

 

 

TANDEM

 

Αν σας αρέσει να έχετε παρέα την ώρα που κάνετε ποδήλατο τότε το tadnem είναι το ποδήλατο που κυριολεκτικά θα έχετε την παρέα σας δίπλα σας ή μάλλον ακριβώς πίσω σας

Το ποδήλατο έχει δυο θέση αναβατών ,δύο τιμόνια (μόνο ο μπροσθινός οδηγεί)  και κάνουν πετάλι και οι δυο.

Προσοχή το ποδήλατο είναι μακρύ και θέλει μεγάλη εξοικείωση .                              

 

Σπαστά

Ποδήλατα πόλης . Μπαίνει εύκολα στο μετρό αλλά και στο πορπ παγκάζ του αυτοκινήτου .

Η μικρή διάμετρο των τροχών μην σας φοβίσει . Οι σχέσεις ταχυτήτων θα σας δώσουν ικανοποιητικό ρυθμό και ταχύτατα.

BMX

Ποδήλατο θρύλος. Κάθε παιδί ήθελε ένα ΒΜΧ μετά την ταινία ΕΤ. Στην αρχή ήταν το ποδήλατο για ‘’κόλπα’’(άλματα , φιγούρες)  τώρα εντυπωσιάζει με τη εμφάνισης του τους νεαρούς μας φίλους.

Στα χέρια ενός έμπειρου ‘’ΒΜΧα’’ μπορεί να κάνει εντυπωσιακές φιγούρες.

 

ΠΑΙΔΙΚΑ/KID

Ποδήλατα για τους μικρούς μας φίλους .

Στην κατηγορία αυτή θα βρείτε ποδήλατα με διαστάσεις ρόδας από 12’’ εως 24’’

Κατηγορίες που θα βρείτε ποδήλατα θα είναι από ΜΤΒ, ΒΜΧ και εκμαθείσης.

Προσοχή στην ποιότητα του ποδηλάτου. Ελέγξτε τα φρένα, την ποιότητα στις βοηθητικές όπου υπάρχουν, την σέλλα και γενικά προτιμήστε ποδήλατο με πιστοποίηση-εγγύηση.

Κρίνεται απαραίτητη η χρήση κράνους μιας και όλοι καταλαβαίνουμε  ότι το ατύχημα πάντα παραμονεύει.

 

 

Ηλεκτρικά

Ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση. Υπάρχουν για την άσφαλτο αλλά και για το βουνό . Προσοχή στην τεχνολογία του μοτέρ αλλά και της μπαταρίας.

Χαμηλό κοστολόγιο και καλή αξιόπιστη λύση προς το παρόν δεν ταιριάζουν.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Όποιο τύπο ποδηλάτου και να διαλέξετε φοράτε πάντα προστατευτικό εξοπλισμό (κράνος, γάντια....) πάρτε όλα τα μέτρα ασφαλείας (φωτάκια, γιλέκο ασφαλείας με αντανακλαστικές λωρίδες..) που θα κάνουν την παρουσία σας αισθητή στον δρόμο και ακολουθήστε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.